Belajar install Winxp dan Vista

Jika anda berminat untuk belajar install win xp dan vista boleh klik pada link di bawah dan ikut tutorial yang diberikan. Terjemah ke bahasa Melayu akan diusahakan nanti. Tutorial yang diberikan berserta gambar rajah.

1. http://www.petri.co.il/install_windows_vista.htm

2.http://www.theeldergeek.com/xp_pro_install_-_graphic.htm

Nak Buang Tanda Anak Panah pada ikon desktop

Tips dibawah ialah untuk membuang tanda anak panah yang ada pada penjuru kiri ikon di desktop.

  • Klik start > Run > regedit
  • Cari key seperti arahan di bawah:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ Shell Icons

  • Jangan lupa buat backup dulu registry.
  • Pada ruangan sebelah kanan, cipta String bari dengan nama 29
  • Klik dua kali 29 dan set value data dengan:

C:\Windows\System32\shell32.dll,50

(shell32.dll,50 ikon yg kosong)

  • Tutup registry editor.

Untuk mendapatkan perubahan yang segera, ikut arahan di bawah.

  • Klik kanan Desktop, pilih Properties
  • Klik Appearance Tab.
  • Klik Advanced button
  • Pilih Icon daripada drop-down list
  • Set  size kepada31 dan tekanOK, OK.

Perbahan akan berlaku. Ulang langkah di atas dan ubah semula kepada nilai 32 (defaults). Selamat mencuba.

Kunci Pendrive anda

Kunci pendrive anda daripada diambil data oleh orang lain.
1) Klik Start -> Run

2) Taipkan regedit

3) Cari HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control

4) Buat New Key dan namakan dengan StorageDevicePolicies

5) Cari HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\StorageDevicePolicies

6) Buat satu nilai DWORD dan namakan dengan WriteProtect. Beri nilai 1

Tutup registry dan restart komputer anda.Selamat mencuba

Ruangan Download

umum.gif

Ruangan download dah siap sikit. kalau ada broken link , sila beritahu saya untuk direpair.

Selamat mencuba……sila klik untuk download

http://faunik.tripod.com

\Windows\System32\Config\System missing or corrupt

Assalamualaikum

Ralat di atas jarang-jarang berlaku. Tapi kalau berlaku, pening jugak sebab tak boleh load winxp.

Apabila komputer dibuka, terus akan keluar  \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM please use the original setup cd……. . Jangan susah hati sebab masalah ni boleh diselesaikan dalam masa 20 minit. Tapi kalau komputer yang menggunakan hard disk SATA, ada susah sikit la.

Windows di dapat dibuka kerana fail yang dinyatakan hilang atau rosak.

\WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM or \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SOFTWARE

Penyelesaian

1. Boot komputer menggunakan cd installer Windows XP.

2. Tekan butang ‘R’=Repair options. Windows akan terpapar dalam bentuk DOS.

3. Tekan no di mana lokasi windows yang hendak dibaiki.
Biasanya tekan  #1

4. Taipkan administrator password apabila diminta. Kalau tiada,biarkan kosog dan tekan enter.

5. taipkan arahan berikut      cd \windows\system32\config

6. Bergantung kepada fail yang rosak sama ada software atau system, taipkan arahan berikut.

  ren software software.bad atau ren system system.bad

7.Bergantung kepada fail yang rosak sama ada software atau system, taipkan arahan berikut.
copy \windows\repair\system
copy \windows\repair\software

8. Keluarkan CD windows dan taipkan exit untuk keluar.

Selamat mencuba……

Laptop hang… apa nak buat

 laptop_complete.jpg

Ketika sedang menggunakan laptop, tetiba saja hang. Tak ada cara lain terus cabut bateri. Ada beberapa kemungkinan yang menyebabkan laptop  hang. Antaranya ialah:

1. Pengguaan aplikasi oleh memori pada tahap maksimum.

2. RAM tidak dapat membaca dan menyimpan data dengan sempurna.

3. Membuka aplikasi yang banyak dalam satu-satu masa.

4. Menggunakan software yang power, tapi RAM tak mencukupi. (photoshop cs2/3, video editing, CAD)

Penyelesaian….

1.Pastikan RAM besar kalau nak laju, 512mb atau 1gb. Harga dah murah sekarang.

2. Kalau RAM rendah, jgn buka banyak program dlam satu-satu masa.

3. Tekan kekunci Ctl+Alt+Del, buka Task manager dan end prosess pada program yang not responding.

4. Kalau semua tak jadi juga, tekan buntang on/off laptop lebih kurang 10 saat. Laptop akan padam sendiri. Tunggu dalam 30 saat baru on semula.

5. Kalau boleh jangan terus cabut bateri. Nanti tak pasal-pasal hangkang terus.

RavMone.exe

Sesiapa pernah kena worm ni. Worm ni kekadang suka cipta new folder.exe.  Kalau nak cerita nak buang ambil masa sikit la. Saya cuba bagi solution macam mana nak buang. Jadi kena cuba sendiri la. Setakat ini worm ini berjaya dibuang. Insya allah. Di bawah ialah beberapa software yang dicadangkan :

1.http://vil.nai.com/vil/Content/v_139985.htm

2.http://securityresponse.symantec.com/avcenter/FxRajump.exe

3. http://www.data0.net

4. http://www.majorgeeks.com/download5205.html

Selamat mencuba…